Ons aanbod
Ontdek ons volledige aanbod van individuele sessies.
Heb je je keuze gemaakt? Klik hier om je individueel traject verder vorm te geven.
Acceptatie
Positief zelfconcept
Langdurige ziekte kan een zware impact hebben op je zelfvertrouwen. Wat kan ik nog? Wat ben ik nog waard? Hoe ga ik ooit nog voldoen aan de verwachtingen? Het kunnen zo maar enkele vragen zijn die door je gedachten stromen. In deze sessie staan we stil bij de verschillende aspecten waaruit ons zelfconcept is opgebouwd. We bespreken begrippen zoals zelfbeeld, ideaal beeld en zelfwaarde om meer grip te krijgen op ‘hoe we onszelf als mens ervaren’.
Hoe omgaan met teleurstelling?
Het leven zit vol ups en downs, en teleurstellingen zijn vaak onvermijdelijk. Het terugkeren naar de werkvloer na langdurige ziekte kan uitdagend zijn en allerlei stressoren met zich meebrengen. Hoe we met deze teleurstellingen en stressoren omgaan, bepaalt vaak onze veerkracht en welzijn. In deze sessie verkennen we samen hoe we effectief kunnen omgaan met teleurstellingen en welke 'coping' strategieën ons kunnen helpen veerkrachtiger te worden.
Duaal verliesmodel
Het verliezen van je baan en het verliezen van je gezondheid hebben invloed op hoe jij vandaag leeft en ook naar werk kijkt. Het is belangrijk om stil te staan bij wat ‘afscheid nemen van een job omwille van medische redenen’ met jou doet. In deze sessie krijg je inzicht in het omgaan met verlies. Hoe zit het duaal verliesmodel in elkaar en hoe hou je een gezonde balans tussen het erkennen van verlies en het verkennen van de toekomst. Hoe kan je kracht opbouwen om op zoek te gaan naar een nieuwe kans?
Acceptance & Commitment Therapy (ACT)
We worden in ons dagelijkse leven vaak geconfronteerd met de stem van onze innerlijke criticus die ons vertelt wat we wel of niet kunnen, wat we zouden moeten doen en hoe we zouden moeten zijn. Deze sessie biedt een boeiende reis naar zelfontdekking en empowerment. We bouwen een gezonde relatie met onszelf op en verminderen de impact van onze innerlijke criticus. ACT moedigt zelfacceptatie aan en stimuleert om waardevolle stappen te nemen in functie van onze doelen.
Levenswiel
Het levenswiel is een grafisch overzichtelijke methodiek om een helder beeld te vormen van de huidige stand van zaken, en tegelijkertijd concrete doelen te stellen voor de toekomst. Het levenswiel helpt ook om te kiezen welke facetten of doelen je prioriteit wil geven. Wanneer je in een situatie van verlies zit, kan je tunnelvisie creëren. Het levenswiel is er op gericht een breder perspectief te houden. In deze sessie ontdek je wat al goed loopt en waar nog marge is voor verbetering.
Fixed versus Growth mindset
Geloof je dat verandering onmogelijk of moeilijk is? Dan heb je waarschijnlijk een fixed mindset. Zie jij echter kansen en mogelijkheden, ook als je uit je comfortzone gaat, dan heb je waarschijnlijk een growth mindset. Ons brein is gelukkig neuroplastisch wat betekent dat het mogelijk is om te ontwikkelen en groeien. Een beetje zoals een spier sterker wordt naarmate je het meer gebruikt. In deze sessie nemen we je mee in de transitie van een fixed naar een growth mindset. Het is toch zoveel leuker om te leren kijken in kansen in plaats van denken in problemen, toch?
Omdenken
Stel je voor dat je de kracht hebt om de lens waardoor je naar je situatie kijkt, te veranderen. Omdenken biedt precies dat - een benadering waarbij we uitdagingen niet alleen als obstakels zien, maar als kansen voor groei en transformatie. Omdenken, ook wel bekend als ‘ja-en-denken’ of ‘omkeer-denken’, helpt ons om perspectieven te herdefiniëren en kan bijdragen aan een positieve, veerkrachtige mindset bij mensen die terugkeren naar de werkvloer, bijvoorbeeld na langdurige ziekte. We geven ook speciale aandacht aan de-medicalisatie; het terugbrengen van de ervaring naar meer dan alleen medische labels.
Oriëntatie
Doelen stellen
Heb je een duidelijk zicht op je talenten, skills en motivatie? Dan kan deze sessie je helpen om dit te vertalen naar een concreet jobdoelwit. Zo kan je je verder oriënteren en professionaliseren op de arbeidsmarkt. In deze sessie verken je de verschillende arbeidsgebieden, rollen en werkvelden die mogelijks bij je passen. Je verlaat de sessie met SMART-geformuleerde doelstellingen en een Persoonlijk LoopbaanOntwikkelingsPlan.
Jobcrafting
Klinkt deze term al vertrouwd? Of totaal niet? Alvast geen nood – we bekijken samen het principe waarbij je je functie in eigen handen neemt en als het ware je taakomschrijving zelf gaat vormgeven. Het is geen ‘quick fix’ maar een permanent proces. In deze sessie ervaar je dat de ‘perfecte job’ niet gevonden, maar gecreëerd wordt. Hoe gaan we hiermee om? Hoe brengen we onze wensen onder de aandacht en behouden we hierin een constructieve dialoog. Concrete voorbeelden zullen je aansporen om in gesprek te gaan met je werkgever.
Aangepast werk met het 5A model
Je hebt ondertussen een mooi herstelproces ingezet en denkt aan werkhervatting. Super knap, maar je effectieve opstart brengt de nodige twijfels met zich mee. Hoe pak je deze re-integratie aan? Hoe maak je deze concreet? Welke mogelijkheden zijn er en wat mag / kan je hierin van een nieuwe potentiële werkgever verwachten? In deze sessie gaan we aan de slag met het zogenaamde 5A model. Dit model geeft ons inzicht in 5 mogelijke groepen van aanpassingen. Daarnaast bespreken we het principe van ’een redelijke aanpassing’ en bouwen we op basis hiervan een kader om met de werkgever in gesprek te gaan. We evolueren van Denken in Problemen naar Kijken in Kansen.
Mijn kwaliteiten
We hebben allemaal onze kwaliteiten. Al zijn we er ons vaak niet van bewust dat het kwaliteiten zijn. We vinden het vaak ‘vanzelfsprekend’. Toch is het belangrijk om een duidelijk zicht te hebben op je eigen kwaliteiten, en hoe je deze kan verwoorden. Maar wat zijn kwaliteiten nu precies en waarom zijn ze zo belangrijk in het zoeken naar een nieuwe baan? Hoe kan je ze gaan opnoemen en concreet gaan aantonen dat dit jouw kwaliteiten zijn? In deze sessie ga je aan de slag met deze vragen. We bekijken aan de hand van een aantal methodieken hoe je kwaliteiten in kaart kan brengen.
Mijn vaardigheden
Wat zijn mijn persoonlijke vaardigheden? En waarom zijn ze meer en meer van belang tijdens het solliciteren? Er is een verschil tussen jobgerelateerde vaardigheden en persoonlijke vaardigheden. In deze sessie leer je hoe je beiden kan inzetten tijdens het solliciteren. We zijn meer dan een toekomstige werknemer, we zijn ook mensen met ons eigen verhaal en doel.
Wat motiveert me?
In het zoeken naar een nieuwe professionele uitdaging wil je natuurlijk weten wat je precies motiveert in een job. Welke factoren hebben een invloed op jouw motivatie? Wat motiveert jou niet, of net wel? In deze sessie vertrekken we vanuit het career counselling model om jouw motivatoren helder in beeld te brengen. Het samen verkennen van je persoonlijke loopbaanankers geeft je houvast om gerichter naar nieuwe mogelijkheden te zoeken.
Getting to know yourself
Om te kunnen bepalen welke job nog passend en haalbaar is, is zelfkennis uiteraard de sleutel. Welke persoonlijke eigenschappen kenmerken je? Hoe communiceer je hierover? Welke rol neem je graag op binnen een team of door welke aspecten van een job word je het meest getriggerd en gemotiveerd? In deze sessie maken we tijd en ruimte vrij om verschillende (psychometrische) instrumenten te introduceren en te bespreken die meer duidelijkheid geven over je toekomstige stappen.
Activering
Vooroordelen ombuigen
Mensen maken graag snel oordelen over anderen. Ook in een sollicitatieproces. Bij het zoeken naar werk vanuit ziekte of invaliditeit moet je heel wat overtuigingskracht gebruiken. In deze sessie leren we te communiceren vanuit zelfzekerheid. We creëren realistische verwachtingen naar een werkgever en zien hoe je kan vermijden dat anderen assumpties gaan maken. We reiken je een concrete strategie aan hoe je werkgevers kan meenemen in jouw verhaal en visie voor de toekomst.
Tewerkstellingsmaatregelen
De overheid voorziet tal van interessante financiële stimulansen voor werkgevers om werknemers met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt, aan te werven. Wanneer je op zoek bent naar werk, kan het nuttig voor je zijn om te weten of jouw profiel in zo'n maatregel past. In deze sessie ga je samen met je coach verkennen welke maatregelen voor jou van toepassing zijn. Tewerkstellingsmaatregelen kunnen jou interessanter maken dan andere kandidaten voor een werkgever. In het inzetten van alle troeven naar een nieuwe baan, is dit vanzelfsprekend een belangrijk topic.
Personal Branding
Vind je het niet evident om je sterktes, kwaliteiten en expertise helder te benoemen? Weet je niet hoe je iemand kan overtuigen van jouw vaardigheden? In deze sessie ontdek je hoe je op eigen en authentieke wijze jezelf als een sterk merk kan presenteren. Zo weten mensen wie je bent, (er)kennen ze jouw expertise en doen ze er ook effectief beroep op. Je krijgt praktische tips aangereikt om ervoor te zorgen dat mensen bij de juiste vraag meteen aan jou denken.
Wettelijk kader 'terug naar werk'
If you think work is stressful, try unemployment. Een quote die waarschijnlijk veel herkenning met zich meebrengt. Ervaring leert ons dat er veel angsten naar boven komen wanneer het ‘terug gaan werken’ ter sprake komt. Het idee leeft namelijk dat het je blootstelt aan heel wat ‘gedoe’. In deze sessie gaan we in op het wettelijk kader van ‘terugkeer naar werk’ vanuit ziekte. Wat betekent het ondernemen van bepaalde stappen naar werk effectief voor jouw situatie? We bespreken ook de verschillende hulpmiddelen die er zijn om de brug naar werk kleiner te maken.
Aan de slag met mijn website
Het valt niet altijd mee om een nieuwe baan te vinden. Je hebt een mooi CV opgesteld, schrijft een motivatiebrief waarin je de superlatieven niet schuwt en toch ziet de werkgever niet welke buitenkans er zich voordoet om jou aan te nemen. Albert Einstein zij ooit: "Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg". In deze sessie ontdek je een alternatieve manier om je in de markt te zetten. Namelijk door het maken van een eigen website. Je wordt geïnformeerd over de mogelijkheid om je eigen website te maken en je zo creatief in de arbeidsmarkt te zetten.
Praten over maatregelen / mijn ziekte
Re-integreren na ziekte brengt vaak uitdagingen met zich mee, niet alleen voor de persoon die terugkeert, maar ook voor collega’s en leidinggevenden. Effectieve communicatie is de sleutel tot een soepele overgang en het opbouwen van begrip in de werkomgeving. Deze sessie is bedoeld om je te ondersteunen bij het opbouwen van vaardigheden en het creëren van een open communicatieklimaat wanneer je terugkeert naar de werkvloer na langdurige afwezigheid.
Arbeidsmarkt verkennen
Hoe ziet de arbeidsmarkt er vandaag uit? Wat is de vraag en wat is het aanbod? In deze sessie krijg je hierop een helder zicht. Wat zijn knelpuntberoepen, waar knelt het schoentje en wat is mogelijk op vlak van extra ondersteuning? Wie weet zijn er met jouw specifieke competenties toch meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt dan dat je initieel gedacht had.
CV mét impact
In jouw zoektocht naar een andere job is het van enorm belang om over een goed CV te beschikken. Je CV én je motivatiebrief zijn vaak de eerste zaken die je toekomstige werkgever van jou te zien krijgt. In deze sessie leren wij jou hoe je je als kandidaat kan onderscheiden.
Sollicitatiebrief mét impact
Wist je dat het niet voldoende is om enkel jouw cv te versturen als je je kandidaat wil stellen voor een job? Werkgevers geven de voorkeur aan sollicitaties die een begeleidende motivatiebrief bevatten. Zo'n brief geeft een duidelijker beeld weer van jezelf, jouw motivatie, jouw competenties en hoe je dus het onderscheid maakt met de andere kandidaten. Kortom: je hebt er alle baat bij om voor iedere sollicitatie een passende motivatiebrief te schrijven. Maar hoe stel je een sterke, overtuigende brief op? Je ontdekt het in deze sessie!
Vooruitgang bestendigen
Je hebt reeds een intensief herstelproces achter de rug. Je wilt je wapenen voor de toekomst, omdat je beseft dat tegenslag iets is dat onvermijdelijk is. De vraag luidt dan ook niet ’of tegenslag je zal treffen’ maar ´wanneer tegenslag je zal treffen’. We werpen een blik vooruit en maken een concreet actieplan. In deze sessie staan we stil bij ons zogenaamde vangnet. Wat is de kleinste stap die we kunnen nemen als we terug in onze spreekwoordelijke ‘put’ worden geslagen. We trachten deze stappen te formuleren in dusdanig kleine stapjes. Het perspectief hier is dat de weg naar boven altijd duidelijk staat aangegeven.
Wie is Skill BuilderS
Skill BuilderS, de naam zegt het zelf: wij bouwen aan talent. Al meer dan 35 jaar. We ondersteunen, begeleiden en coachen mensen in hun zoektocht naar een gepaste job.
Samen verkennen we alle opties om stap voor stap terug aan de slag te gaan. Ontdek ook onze andere services op www.skillbuilders.be.
Verders met ieders talent!
Bij Skill BuilderS geloven we dat elk talent in de maatschappij telt, ongeacht leeftijd, niveau, achtergrond, opleiding, moedertaal, cultuur, gender,...
Iedereen heeft recht op een job die gelukkig maakt!
Heb je vragen? Contacteer Barbara!